Thursday, 11 January 2018

Bab 14: Tahun 2018

Dah lama sangat tak update blog. Maaf sebab takda masa nak update. Tak tahu lah busy tang mana haha rasanya tak ada lah busy mana pon cuma malas nak update guna phone, leceh guna phone and kecil dan tak sedap nak menaip. 

Dah tahun baru dah kan..
Cepatnya masa berlalu. Ya Allah rindu zaman kanak kanak dulu yang tak fikir sampai menyakitkan kepala mcm sekarang ni. Tapi hidup mesti diteruskan walau mehnah kuat seperti ombak di lautan, kita kena sentiasa kuat dan bersedia.

Harapnya di tahun 2018 ni, kita semua tak jumpa lagi lah dengan perkara perkara yang menjatuhkan kita seperti tahun lepas. Kita sama sama cari kebahagian di tahun 2018 ni k semua! insha Allah kebahagiaan tu akan datang bila mana dalam hati kita ni sentiasa ada Allah. Wallahu'alam.





Bila mendongak, kau akan tenang lihat langit yang suci terbentang dengan luasnya.
Putih, bersih, suci, indah

Tak macam kita yang sedang berpijak di bumi ni.

..


Wednesday, 27 December 2017

Bab 13: Kosong

Aku yakin dan percaya, setiap dari kita pernah rasa kosong. Rasa yang kadang kadang tu entah dari mana dia datang. Kita gelak ketawa dengan member member sekeliling tapi rasa kosong tu still dapat kita rasa. Tambah lagi bila duduk sorang sorang, takda insan lain pon disisi kita saat tu.

Rasa kosong tu merimaskan, bukan?

Percaya lah, hati kau sedang di sentuh oleh Sang Pencipta Roh. Rasa kosong yang kau rasa tu bukan rasa kosong biasa. Bukan rasa kosong sebab kau bosan, kau kesunyian tapi rasa kosong itu adalah "rasa yang terbeban dengan dosa yang kau lakukan sebelum ni. Sebab tu rasanya tak menenangkan." Sebenarnya aku dah lama nak share ayat tu. Ayat yang mungkin boleh menyentuh hati seseorang macam mana hati aku disentuh.

Untung kalau Allah masih sentuh hati kita...

Dalam dunia ni, manusia lebih takut dinilai dari orang lain berbanding Allah yang menilai mereka. Jangan takut jika kita tidak mendapat perhatian dari makhluk yang bernama manusia, tapi takut lah bila Allah tak lagi memberikan perhatian dan hidayah Nya pada kau. Haaa nauzubillah! hangpa semua pilih mana? 

Aku ni takda lah baik mana tapi, aku cuma nak share apa yang pernah aku rasa bila jumpa ayat ayat yang menyentuh jiwa dan raga ni. Saja tulis blog macam ni sebab ini je idea yang ada dalam kepala aku buat masa sekarang. Lagipon kerja tak banyak sangat kat ofis ni. Ada kerja tu tapi masih boleh curi curi update blog lagi.

Okay, gerak lu..

bye!


Friday, 22 December 2017

Bab 12: Bakal Melabuhkan Tirai

Pungpang pungpang!!
Lagi berapa hari je tahun 2017 ni bakal melabuhkan tirainya. Em terfikir juga aku, apa lah dosa pertama yang bakal aku lakukan hahaha. Harap harap dosa kecil je lah kan hehe astaghfirullahalzim 😁

But its normal what.. Manusia mana yang takda dosa even dosa kecil? Cuma dalam kehidupan seharian kita, jangan miss istighfar sebab kita tak sempurna. Kadang kita lupa apa silap yang kita buat seharian sampai hilang redha Dia. Okay lah aku pon bukannya nak bertazkirah panjang sebab aku bukannya ustazah. Sekadar ingat memperingati sahaja. Sama sama lah kita audit diri kita ni dan sentiasa muhasabah diri.

Okay lah, pagi sabtu yang sunyi di ofis. Cuma ada aku, ain dan dayah. Reen tak masuk kerja harini sebab dia cuti balik kampung. Faiz and abang hanis pula ada bengkel komik kot em kalau tak silap. Boss pula, tak masuk ofis maybe tapi tak tahu lah kalau nanti dia masuk ke. Boss kan... apa ada hal, nak datang ofis ke tak nak datang ofis ke sebab dia boss. Tapi elok lah kalau hujung hujung minggu ni dia spend time dengan family.

Aku pon nnti pukul 1pm nak balik puchong juga sebab yelah hujung minggu lepak dengan family lah pula. Lagipon hari isnin ni cuti krismas so lama sikit lah cuti. Dapat lah makan masakan ibu yay! ayam masak lemak cili api, one of my fav order bila aku balik rumah! em yummy...

Nasuha (adik) pon ada kat rumah em lengkap lah semua, alhamdulillah. Mesti ibu dengan ayah rindu rumah lengkap dengan anak anak diorang. Allah.. rindunya rasa nak zaman kecik kecik dulu. Masing masing tak berjauhan lagi, tak sibuk dengan jadual seharian masing masing. Tapi nak buat mcm mana, lumrah kehidupan. Setiap orang akan mengalami fasa fasa yang membuatkan kita rindu dengan zaman silam.

Aku rasa takda apa dah kot nak story sebab harini macam hambar sikit dekat ofis, plus dengan ain and dayah tak berapa sihat pula. Masing masing senyap so aku pon senyap juga lah update blog ni. Dorang tak tahu ke aku perlu gelak? hahaha sehari kalau tak gelap, rasa macam tak lengkap hidup aku. 😄

Tapi takpa lah, aku boleh cari penyebab untuk aku gelak sendiri hahaha. Syafakillah buat dua orang ofis mate aku ni. Sabar ok... sakit tu penghapus dosa. Baik sangka dengan Sang Pencipta Jasad ini. Sesungguhnya Dia bagi kita ujian sakit (demam, selsema, batuk) untuk hapuskan dosa kita. Selepas itu, dia tarik semula ujian sakit itu dan Dia beri kesihatan tapi Dia tak pulangkan balik pon dosa kita yang dia tarik tu. Sayang nya Dia pada kita hambaNya. Walluhua'alam sekadar memperingati diri sendiri juga.




Wednesday, 20 December 2017

Bab 11: Dorian Gray

"Seorang lelaki yang mempunyai rupa paras begitu tampan. Beliau juga seorang pelukis yang hebat. Tetapi beliau tidak puas hati dengan hasil lukisan wajah nya sendiri kerana dia melihat hasil lukisan wajahnya lebih cantik dari wajah sebenarnya."

Tulah sedikit sebanyak sinopsis yang aku boleh cerita sebab hakikatnya hanya itu yang aku tahu cerita dari novel terkenal ni "lukisan dorian gray". Jujur, aku teringin sangat nak banyak kisah mistik and penuh misteri ni. Daripada aku tahu kewujudan novel ni?

Hmm.. dari seorang hamba Allah yang aku kenal dekat instagram. Hamba Allah ni dm aku, suruh aku baca kisah lukisan dorian gray ni. Aku pelik kenapa dia dm aku and kenapa aku yang kena baca buku tu? hahaha lepas tu dia cakap, sebab aku penggemar novel.

Silap besar siapa yang cakap aku ni kaki novel. Jujur! aku tak suka baca novel tapi aku suka membaca. Buku buku yang aku baca, kebanyakannya bukan novel cinta. Novel cinta aku tak reti nak baca sebab semua jalan cerita novel melayu seakan sama. Bosan...

Aku teringin sangat nak baca buku lukisan dorian gray tu. Hm pergi store cik halim pon, aku tanya buku tu dia kata takda. Store cik alim tu kira banyak buku buku rare, tapi takda pon. Aku dah berangan dalam kereta masa otw nak g store cik alim dekat puchong.

Belum ada jodoh maybe nak jumpa buku tu. Its okay, one day mana tahu aku dengan buku lukisan dorian gray tu bakal dipertemukan? hahaha siapa tahu, ye dok?

Tadaaa.... ni lah buku nya. Buku ni dah diadaptasi dalam bahasa melayu.

Bab 10: Si Penjual Buku

13/12/2017 telah datang seorang hamba Allah ke mbc. Beliau dikenali dengan nama cik halim. Dia ada nama thai, tapi aku lupa apa namanya. Dia telah survive diri dia dan keluarga dengan hanya menjual buku. Tapi sebelum dia dikenali sebagai penjual buku-buku terpakai, beliau bekerja sebagai engineer. Bagi aku dia bukan orang biasa biasa juga. Dia ada kelebihan yang jarang ada pada orang lain.

Aku mengaku, dan aku suara bagi anak muda yg lain. Aku tahu ramai anak muda yg teringin nak buat business tapi tak tahu mcm mana nak mulakan perniagaan tu. Nak jual apa? mcm mana nak bagi orang ramai tahu tentang produk yang kita jual tu? Yes, i feel you bro! hahaha sebab aku pon pernah ada angan angan nak buat business sendiri tapi tak tahu nak start mcm mana, nak jual apa, nak jual untuk siapa, nak mula dari mana, mana nak cari pembekal tu semua. erghhh! end up benda tu cuma tinggal angan angan. Lagipon, aku takda darah business so memang aku totally zero bab business ni.

Tapi, bila dengar talk cik halim semalam. Dia ada cakap first dia menjual buku tak guna modal langsung. Buku yang dia jual tu, adalah buku buku yang dah ada dekat rumah dia. No wonder lah kan kalau orang dah minat membaca, sahabat baiknya adalah buku. So tak hairan lah kalau cik halim ni sampai sekarang masih bertahan menjual buku.

Dari segi pandangan aku lah kan, beliau ni seorang yang sangat positif dalam banyak hal. Tenang dalam semua perkara. Bayang kan lah, dia boleh menjual buku yang banyak tu dengan berseorang diri. Pergi post buku, promote buku dekat facebook, menjual buku dekat sekolah sekolah semua sendiri. Dia takda pekerja atau rakan kongsi langsung untuk bantu dia menjual buku. Steady je kan??

Tapi.... income dia, pehhh masyuk beb. Bagi kita masyuk lah sebab yelah, bayang kan eh sebulan dia boleh 5 angka untuk penjualan online sahaja. Tu tak termasuk dia keluar menjual dekat sekolah sekolah, ipt ipt, pejabat and banyak tempat lagi lah. Pendapatan dia bersih dari menjual buku sahaja takda kerja lain dia buat.

Kalau nak bandingkan kerja dia yang dulu sebagai engineer, pendapatan yang dia dapat sekarang takda lah sebyak dulu. Tapi beliau cakap, beliau lebih tenang dengan kerja yang dilakukan sekarang berbanding kerja dulu yang asyik asyik masuk dan keluar hospital je.

Bila aku dengar cerita dia, aku fikir "kerja" tu tak semestinya kena tengok nilai gaji yang kita peroleh. Tapi kebahagiaan kita, ketenangan kita, kesihatan kita. Jangan terlampau mengejarkan kekayaan, kau sanggup korbankan minat, kesihatan, kebahagiaan dan lain lain lah. Bagi aku, bila kita senang dengan sesuatu pekerjaan yang kita buat tu insha Allah hasilnya akan jadi perkara yang kita tak sangka sangka.

Monday, 11 December 2017

Bab 8: Masa

Cikmat kata dia rindu nak baca blog staf staf dia, jadi ada masa sikit ni aku rajinkan lah diri untuk update blog. Aku rasa mcm baru aku update blog hari jumaat haritu, takkan dah rindu kot? hahaha tapi aku tak tahu actually nak story apa.

Cakap pasal cikmat, ya Allah aku baru teringat pasal buku tebal yg cikmat bagi hari jumaat lepas. Dia suruh aku baca and then buat rumusan tapi sampai harini aku tak buka lagi. Masa diberi 2 minggu, buku tebal mengalahkan report fyp aku hahaha satu cabaran untuk aku ni. Fully english pula tu buku nya, aku ni dah lah kurang bahasa antarabangsa ni. Takpa lah, cuba je dulu at least kita tahu kemampuan and kekurangan kita apa.

Sebab cuti minggu lepas, aku rasa mcm tak cuti. Penat di ya Rabbi, tak dapat aku nak jelaskan dengan kata kata hahaha cewah beria lah aku ni. Tak.. lepas balik dari PABUBA sabtu lepas, ibu dengan ayah terus datang jemput aku untuk balik kampung sama sama. Ikutkan aku, aku taknak ikut tapi nnti aku duduk sorang lah dekat rumah. Kenapa tak duduk rumah sewa?

Sebab, ain balik rumah minggu lepas. Takkan aku nak duduk sorang dekat rumah sewa untuk dua malam? Memang ayah tak bagi lah cerita dia. So nak taknak aku kena balik kampung juga ikut ibu ayah.

Sampai kampung, kemaman dalam pukul 10. Actually, takda lah jauh mana dalam 4-5 jam je tapi masa nak balik tu ibu ada nak jumpa orang kejap sebab ambil barang orang kirim untuk hantar balik kampung. So satu jalan je, ibu tolong lah bawa kan barang tu balik kampung sekali.

Esoknya, hari ahad pakcik pakcik aku semua g ambik ikan hasil dari tahan pukat dekat kolam arwah tokki. Memang banyak lah ikan nya so apa lagi, makcik makcik aku semua merewang lah untuk makan tengahari. Tak terkecuali aku 😔 baru ingat nak rehat tapi normal lah kalau balik kampung, mana ada peluang nak rehat rehat dalam bilik. Memang kena bebel dengan ayah long aku hahahaha. Lagi lagi aku cucu first wan, memang kena tunjuk contoh yang molek molek lah. Tapi untung juga jadi cucu first, cucu emas wan hahaha.

But kadang tu bosan juga lah sebab dia asyik ckp "cucu dah ramai, cicik tak dok lagi". Aku paling tak suka dengar ayat tu keluar dari mulut dia. Lately ni kerap sangat ckp mcm tu. Aku jadi serba salah sebab dia selalu rasa takut kalau dia tak sempat tengok aku ada keluarga aku sendiri. Masa arwah tokki meninggal haritu, mata dia tak tutup rapat. Ibu ckp ada benda yg tak sempat arwah nak tengok. Maksudnya, ada perkara yang dia nak tu tak sempat dia tengok. Tapi wallah'alam aku tak percaya sangat benda mcm tu.

Aku cuma mampu berdoa supaya Allah panjangkan usia wan sampai dia dapat tengok aku konvo, ada kerjaya sendiri, dapat bawa dia pergi umrah dan haji lagi, bawa dia duduk rumah aku sendiri, naik kereta aku, and dapat main dengan cicit dia. Insha Allah..

Tapi ajal maut tu ditangan Dia. Kalau dah sampai masa, aku cuma harap dia dalam keadaan yang dah bersedia.

Hari isnin, aku and family aku gerak balik lepas zohor. Selesai mak aku masak semua, and kitorang makan tengahari sama sama then kitorang terus gerak balik. Aku balik kajang lah, tak ikut mak ayah aku balik puchong sebab selasa aku dah kerja. Pappp!! (dapat ws dari ain)

"Atul.."
"Aku dekat cameron highland ni, aku tak sure sampai pukul berapa. Kalau sempat malam ni aku sampai kajang, kalau tak esok pagi lepas subuh ayah aku hantar balik kajang."

Lepastu, aku pon bagitau lah ayah aku, hahaha memang tak lah dia bagi aku balik kajang. Tidur sorang lak tu. Tapi aku pula malas nak susah kan dia hantar aku pepagi hari selasa balik kajang, sebab rushing dia nak g kerja lagi. Pastu dia kata," ayah lebih rela hilang beberapa minit lambat masuk kerja dari hilang anak perempuan ayah ni selama lamanya".

"ish... apa ayah ckp mcm tu pula. Tak baik ckp macam tu. Cakap lah yang baik baik je sbb kata kata tu kan doa" - aku.

"Keputusan ayah tetap sama. Awak balik puchong dulu. Esok pagi ayah hantar pergi ofis terus"- ayah

"baik boss.. menurut perintah" - aku.

So pagi tadi aku dengan ain sampai lain lain waktu. Tapi ain sampai lagi awal dari aku sebab di bertolak time subuh. Rumah ain dekat rawang, lagi jauh dari aku. Aku setengah jam je perjalanan dari puchong. Tu je lah cerita aku hahaha agak hambar bukan?

Harini pula mcm biasa aku dengan budak intern yang lain buat kerja yang dah ditetapkan. Cikmat pergi kursus harini. Dua orang lelaki lagi, cik faiz and abg hanis maybe pergi makan kot em entah lah. Tinggal lah kami berempat hahaha itu sahaja untu harini. Ada masa aku update balik ye.

Terima kasih kerana sudi membaca. bye!

Bab 7: PABUBA

Assalamualaikum.. Pa habaq semua? 
Ceq habaq baik hahaha walaupun ceq tau takda org tanya khabar ceq pon, tapi lantak pi lah ceq nak bagitau juga yg ceq baik baik saja. (loghat kedah)

Atul orang kedah ke? hahaha no lah. Aku lahir dekat kuantan, pahang. Dibesarkan di puchong, selangor. Ayah aku orang parit 7 teluk intan, perak. Manakala ibu aku orang terengganu. Jadi... dari mana datangnya loghat kedah tadi? hahaha honestly aku memang suka speaking kedah, tak tau pasai pa tapi bila guna loghat kedah tu mcm sempoi ja bunyi dia. Walhal aku suka loghat terengganu lebih dari aku suka loghat kedah, tapi memandangkan aku tak reti berdialek terengganu and bila aku ckp tu sebutan yg keluar akan terdengar buruk dan pelik. So aku taknak lah jadi perosak loghat orang terengganu. Cewah... 😃

Haih enough mengarut atul..

Yang sebenarnya aku nak story pasal 3hari lepas, dimana aku dan 3 lagi gadis mbc telah pergi ke PABUBA. Apa tu PABUBA? 

PABUBA tu adalah sejenis tarian yang berasal dari italiano. Syaratnya ialah mesti partner 2 orang sahaja. Tak boleh kurang dan tak boleh lebih dari 2 orang. Dan percaya lah yang korang kena tipu hahaha okay k! kali ni aku serious.

PABUBA tu ialah Pasar Buku Bangi yang bertempat di perpustakaan daerah bangi. Haaa mbc di jemput untuk memeriahkan lagi jualan buku di PABUBA ni. Aku, ain and dayah first time join aktiviti di luar ofis ni. Tapi azreen aku tak sure sbb dia intern pertama antara kitorang berempat ni. Maybe dia pernah join aktiviti luar sebelum ni.

Aku ditugaskan untuk pakai maskot hahaha and ini adalah pengalaman pertama aku pakai pakaian animasi yang popular di kalangan kanak-kanak ni. Aku tak rasa malu and kelakar bila sarung pakaian animasi ni, malah aku rasa lagi bangga sebab dapat melabarkan senyuman kanak-kanak and ibu bapa di sana. Even mereka tak tahu orang yg menyarungkan pakaian animasi ni, adalah orang yg tak berupa mcm aku 😂

Sometime, kita tak perlukan rupa paras yang cantik untuk membahagiakan orang lain. Jika rupa paras kita cantik dan mampu memikat setiap mata yang memandang, bagi aku itu cuma bonus. Cantik, lawa, handsome itu adalah subjektif. Objektif nya ialah hati. Pucuk pangkal nya semua bermula dari hati. Am i right? 

Tapi zaman sekarang, tak ramai yang pandang pada objektif. Semua mencari subjektif nya semata mata. Betul kan...?

Jika aku silap, aku berani potong jari. 

Masa kami di PABUBA, alhamdulillah semua berjalan dengan lancar tapi jualan agak kurang memuaskan sikit sebab tak ramai yang berkunjung di tapak buku kami. Mungkin kurang tarikan and ada yang perlu kami tingkatkan di masa akan datang. Insha Allah..
Tapi masa keberadaan aku di PABUBA, aku dapat beli satu buku puisi yang beharga cuma rm5 je guys! alhamdulillah jumpa jodoh di PABUBA hahaha nnti aku share buku apa yang aku beli.

Kami balik awal sebab ramai yang nak balik kampung. Almaklumlah hari sabtu kan, and hari isnin pula cuti sebab hari keputeraan sultan selangor. So cikmat bagi tutup kedai awal. Then kitorang pon pergi makan dekat satu restaurant ni and aku tak tahu apa nama kedainya but yang pasti ramai gila manusia datang situ untuk melunaskan fitrah sebagai manusia iaitu "MAKAN". Cikmat belanja time ni, em semoga cikmat dimurahkan rezeki dan dikurniakan kesihatan selalu. Aamiin ya rabbal a'lamin..

Lepastu settle makan, kami pon pulang ke ofis dengan kekenyangan sambil menunggu waktu pulang..



4 gadis mbc di PABUBA. Dalam maskot dora tu azreen hahaha aku pakai maskot diego 😃



Okay, ni lah buku yang aku ckp aku dapat di PABUBA harga rm5 tu. Nice kan? hahaha


- The End -